Bitcoin Nedir?

Bitcoin Nedir?

Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı bir grup veya bir kişi tarafından geliştirildiği düşünülmektedir. 2009 yılının Ocak ayında ise ilk blok (Genesis blok) yaratılarak madencilik ve transferler başlamıştır. Bitcoin ile kişiden kişiye (P2P) doğrudan transfer yapılabilir ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmaz.

Transferlerde gönderim kaynağını ve alıcıyı tespit etmek zordur. Gerekli güvenlik tedbirleri alındığı takdirde sizin dışınızda hiç kimse hesaplarınızı kontrol edemez ya da el koyamaz ve tüm hesaplar dijital cüzdanlarda saklanır.

Kısacası, tamamen özgür bir sanal para birimidir. Bu sistem doğası gereği parayı amaç olmaktan bir nebze olsun çıkarıp araç haline getiriyor. Bu bakımdan Bitcoin, mevcut finansal sistemin ısrarla görmezden gelmeye çalıştığı ancak başaramadığı yeni bir deneysel teknolojidir!


Özetle Bitcoin;

 – Dijital para birimidir ve maddesel/fiziki bir karşılığı yoktur.

 – Bitcoin bir ağ etkileşimidir, bir merkezi yoktur ve A kişisinden B kişisine dijital para transferi sağlar.

 – İnternet olan herhangi bir noktadan transfer yapılabilir.

 – Aracısı ya da komisyoncusu yoktur.

 – Bitcoin, açık kaynak kodla yazılmıştır ve herkese açıktır, sistemin sahibi ise onu kullanan herkestir.

 – Tüm ülkelerde kullanılır ve kişisel hesaba müdahale edilemez.

 – Kullanım koşulu, ön sınırlama sözleşmeleri veya şartları gibi sınırlayıcılar yoktur.

 – Bitcoin, madenci denilen ücretsiz bir program tarafından üretilir.

 – Üretilecek Bitcoin sınırlandırılmıştır, toplamda 21 milyon adet üretilecektir.

 – Üretim hızını kontrol edebilmek için Bitcoin çıkarma hızını belirleyen “zorluk seviyesi” belirli protokoller çerçevesinde sürekli olarak ayarlanır. Zorluk ağdaki üretim yoğunluğuna göre belirlenir.

 – Her kullanıcının dijital bir cüzdanı ve hesabı vardır.

 – Bitcoin transferleriniz eşsiz bir imza ile imzalanır ve sırayla madenciler tarafından doğruluğu ve eşsizliği kontrol edilerek onaylanır. Böylece aynı Bitcoin ikinci kez kullanılamaz ve mükerrer ödeme engellenir.

 – Bitcoin ile ürün satışı yapmak için hiçbir ekstra ödeme yapmazsınız. Sizden herhangi bir ön koşul istenmez.

 – Bitcoin; TL, USD ve EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir.

 

Bitcoin Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Bitcoin eşler-arası bir dijital ödeme sistemidir ve birçok özelliğe sahip olması nedeniyle ilk ve benzersizdir. Banka havalesi, EFT veya kredi kartı gibi geleneksel ödeme sistemlerine göre birçok avantajı bulunmaktadır.

Zaman sınırlaması yoktur.
Bitcoin transferi gerçekleştirmek isteyen kişi için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır, online cüzdanlar aracılığıyla internet bulunan herhangi bir noktadan transfer gerçekleştirilebilir.

Mekân sınırlaması yoktur.
Geleneksel sistemlerde havale göndermek veya almak için (internet üzerinden göndermek dışında) bankaya veya ATM’ye gidilmektedir. Örneğin posta havalesi ve Western Union gibi transfer sistemlerinde kişinin bu tür merkezlere giderek transferi gerçekleşmesi gerekir. Bitcoin transferi gerçekleştirmek için ise; kişinin fiziksel olarak bir yere gitme ve orada bulunmasına gerek yoktur.

Transferler çok hızlıdır.
Sabırsızlık gibi doğal insani zaaflara cevap verir, para transferleri oldukça hızlıdır.

Saklamak ve taşımak çok kolaydır.
Binlerce dolar değerindeki Bitcoin’i akıllı telefonunuza indireceğiniz bir sanal cüzdan ile her an yanınızda taşıyabilirsiniz.

Dünyanın tüm bölgelerinde işlem yapılabilir.

Böylece yabancı para birimleriyle yapılan exchange (para değişimi) maliyetleri uygulanmaz.

Basılı paradaki gibi gider ve masraf bulunmaz.
Geleneksel yöntemle basılan para; nakliye, depolama ve güvenlik için yapılan harcamalar gibi birçok açıdan hükümetlere artı maliyet ve gider yaratmaktadır. Bitcoin ‘de bu tip maliyetlerin yanı sıra bürokrasi gibi engeller de bulunmamaktadır.

Ülkelerin ekonomik veya sosyopolitik durumundan etkilenmez.
Herhangi bir ülkenin merkez bankasının müdahale veya baskısına tabii değildir; bu nedenle ülkelerin ekonomik veya sosyopolitik iniş çıkışlarından etkilenmez.

Ödemelerde herhangi bir alt sınır bulunmaz.
Bitcoin ‘de, kredi kartı veya havale gibi ödeme sistemleri ile yapılamayan çok düşük miktarlardaki mikro ödemeler dahi yapılabilir.

Ücret ve komisyon uygulanmaz.
Bitcoin’de transferler ağlar arasında, bir adresten diğerine direkt olarak, merkezi bir otorite olmaksızın gerçekleşir. Bu nedenle geleneksel yollarla gerçekleşen transferlerde alınan ücret veya komisyon bulunmamaktadır.

Şirketlerin ödemelerle ilgili işlem giderlerini ortadan kaldırır.
E-ticaret yapan ve dolayısıyla kredi kartıyla ödeme alan şirketler için bankaların uyguladığı yetkilendirme, komisyon, güvenlik, işlem ve hesap ücretleri gibi birçok masraf bulunmaktadır.