Blockchain nedir? Nerelerde ve nasıl kullanılır?

Blockchain nedir? Nerelerde nasıl kullanılır?

Blockchain, Bitcoin ile hayatımıza giren şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir veri tabanıdır. Blockchain’in, bir merkeze bağlı olmadan işlemlerin güvenli, şifreli ve müdahale edilemez oluşu bitcoin yatırımcılarının dikkati çekmektedir.

Blockchain sistemi, güvenlik, şeffaflık, güvenilirlik ve kesinlik sağlayan özellikleri ile bankacılık sektörünü geride bırakacağa benziyor.

Blockchain nedir?

Blockchain kısaca, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtım veri tabanı olarak bilinmektedir. Sisteme dair olan her kişi, sistemdeki iki kişi tarafından yapılan gönderimi onaylayarak kaydını tutar. Bu sayede direk olarak kişiden kişiye (Peer to Peer) para gönderimi gerçekleştirilir. Bu gönderim de sistemdeki madenciler tarafından onaylanarak resmileştirilir.

Bu sayede hem kişiden kişiye gönderim imkanı tanınıyor hem de bu gönderimin sistemdeki kişilerin çoğunluğu tarafından onaylatarak aracı kuruma ihtiyaç duymadan gönderim onaylanmış olur. Aracısız her kullanıcı ağa bağlanabilir, yeni işlemler gönderebilir, işlemleri doğrulayabilir ve yeni bloklar oluşturabilir.

Blockchain, teknolojisi gereği aynı zamanda şeffaftır. İsteyen herkes şuana kadar birikmiş bilgi bloklarını inceleyebilir, onları gözden geçirebilir. İlk çıktığı zamanki para transferleri bile incelenebilir.

Ancak alıcı ve satıcıya dair sadece şifrelenmiş kimlikler içerdiğinden alıcı ve satıcının gerçekte kim olduğu bilinemez veya tahmin edilemez. Bu açıdan blockchain teknolojisi, iki tarafında anonim kalmasını sağlar.

Blockchain neden geliştirildi?

Blok zinciri teknolojisinin sağladığı üç kolaylık bu sistemin tercih edilmesinde etkili oluyor:

Bir otoriteye ve aracıya ihtiyaç duyulmaması hem maliyetleri düşürüyor hem de işlemleri hızlandırıyor.

İşlemlerin pek çok farklı nokta tarafından kontrol ediliyor olması, sistemde sahtekarlık yapılması ihtimalini azaltıyor.

Blok zinciri, bir varlığın hangi kaynaktan çıkıp hangi kişilerin elinden geçip nereye ulaştığını takip etmek için ideal bir platform.

Karşılıklı para transferine dayanan bu işlem, gelecekteki bankacılık sektörünün sonunu getireceğe benziyor. Bankanın transferler esnasında işlem ücreti almış olması kişileri blockchain’e yönlendirmiş olsada bu durum bankalar için de önemli bir nitelik taşıyor.

Bankalarında ciddi miktarda bir transfer bedeli ödediğini düşünerek, bankaların da dahil olduğu farklı oyuncular e-ticaret, dosya paylaşımı ve haberleşme gibi işlemler için Blockchain’i keşfetmeye ve kullanmaya başlıyor.

Bankalar ve Blockchain’in geleceği Blockchain’in interneti temelden değiştirebileceğini, dijital bir kimlik olarak kullanılabileceğini düşünenler mevcut.

blockchain-1

Blockchain ile paran transferi nasıl yapılır?

Öncelikle Bitcoin gönderimi için bir cüzdan edinmeniz gerekmektedir. Mobil veya web üzerinden bir cüzdan uygulaması kullanabilirsiniz. Cüzdan ile öncelike transferlerde kullancağınız bir kriptografik anahtar çifti oluşturmanız gerekmektedir. Bunlardan biri sizin imzanız (gizli anahtar), diğeri size gönderimlerde kullanılacak adresiniz (açık anahtar) olacaktır.

Bitcoin sahibi olmak için birinin size Bitcoin transfer etmesi gerekmektedir. Kredi kartınız ile Bitcoin alabileceğiniz birçok Bitcoin borsası var. Bunlar belirlenen ücret üzerinden size Bitcoin transferi yapar.

Bitcoin transferi yapacağınız kişinin size adresini iletmesi lazım. Bu adres bir dizi karakterden oluşan bir değerdir; bcjsSD23jbn234jJXH123 gibi.

Siz, hangi adrese ne kadar Bitcoin göndereceğinizi belirledikten sonra cüzdan uygulaması sizin için bu işlemi imzanız (gizli anahtarınız) ile imzalar ve ağa salar.

İşlemeniz ağdaki bilgisayarlar arasında yayılır. İşlemi alan her bir bilgisayar, belirli kontrollerden sonra işlemin geçerliliğini onayladıktan sonra bağlı olduğu bilgisayarlara gönderir. Bunu, ağda işlemi alan her bir bilgisayar yapar.

Bu anda işleminiz hala geçerli ve onaylanmış bir işlem değildir hala. İşlem, bekleyen işlemler listesine eklenir. Geçerli olabilmesi için Blockchainde ki bir blokta yer alması gerekiyor.

Madenci (miner) diye isimlendirilen ağdaki bazı özel bilgisayarlar, bekleyen işlemleri alır, bazı kriptografik işlemlerden geçirip blok haline getirirler.

Madenciler blok haline getirdikleri işlem listesini, diğer bloklara eklenmesi için ağa salarlar. Ağdaki her bir bilgisayar aldığı bu bloğu, bağlı olduğu diğer bilgisayarlara gönderir.

Blok ağa yayıldıktan sonra, işlem onaylı bir işlem haline gelir. Bugün bu işlem yaklaşık 10 dk sürmektedir.

blockchain-2

Blockchain ile akıllı sözleşmeler;

Gerçek dünyada ticaret çoğunlukla sözleşmelere bağlıdır, bir işlem başka bir işlemi tetikler yada bir işlemin gerçekleşmesi için sağlanması gereken bazı kurallar vardır. Blockchain ağında bu işlemler de otomatik işlenecek hale getirilebilmektedir. Programlanabilir her protokol Blockchain’de bir akıllı sözleşme olarak işletilebilir.

İşlemlerin bir parçası olarak işletilen her akıllı sözleşme, işlemlerde olduğu gibi toplu bir doğrulama sürecinden geçirilmektedir ve kesindir. Akıllı sözleşmeler sayesinde birçok süreç otomatik işlenecek hale getirilerek, karmaşık ve uzun süren süreçler daha kolay yönetilebilir hale getirilir.

Akıllı sözleşmlere, bir lisansın transferi sonrası bir ücret transferinin oluşması, bir işlemin gerçekleşebilmesi için belirli sayıda kişinin onayının gerekmesi, bazı olayların gerçekleşmesi durumunda paranın iade edilmesi, bir satış sonrası belirli bir ücretin ilgili kişiye transfer edilmesi, bir iddianın gerçekleşip gerçekleşmemesine göre ortaya konan ücretin ilgili tarafa iade edilmesi, alıcının malın alması durumunda satıcıya ücretin gönderilmesi gibi bir çok örnek verilebilir.

Blockchain’in sunduğu özellikler nelerdir?

Ortak ve sıralı kayıt defteri (veri tabanı)

Güvenlik

Otonomi

Değişmezlik

Şeffaflık

Blockchain’in sunduğu değerler nelerdir?

Operasyonel verimlilik

Sürecin basitleştirilmesi

Etkin denetim

Daha az risk

Daha hızlı mutabakat

Daha az dolandırıcılık ve sahtecilik

blockchain-4

Blockchain nerelerde kullanılır?

Dış Ticaret;

Gümrük, liman, nakliye şirketleri, bankalar gibi bir çok partinin içinde olduğu dış ticaret işlemleri, karmaşık ve uzun süre alan bir sürece sahiptir. Belgelerin iletilmesi, gecikmelerin yaşanması, problemlerin uzun sürede çözülmesi bazı problemler olarak gösterilebilir.

Blockchain ile tek bir kayıt sisteminin kurulması ile bilgilendirmenin anında gerçekleşmesi, sürecin tek bir kaynaktan izlenmesi, denetimin kolaylaşması, hesap verilebilirliğin kolaylaşması, mala ve söz konusu ücrete daha hızlı erişilmesi gibi faydalar sağlayacaktır.

Sigortacılık;

Sigorta taleplerinin alınması, kaza ve olayların uzun süren inceleme süreçleri ve sahte belgeler Blockchain’in kullanılması ile daha şeffaf ve hızlı işleyen bir sürece çevrilebilir.

Uluslararası transfer işlemleri;

Çıkış noktası para transferi olan Blockchain ile bankalar mevcut dünyalarını daha iyi bir vostro/nostro hesap yönetimi, daha hızlı mutabakat, daha saydam bir kayıt sistemi ve daha iyi bit takip ile hem müşteri lehine hem de kendileri lehine süreci çok daha etkin hale getirebilirler.

Sağlık;

Medikal verinin bütün süreci ile tek bir sistemde kayıt altına alındığı bir sistemde hasta hakkında daha doğru kararın verilmesi ve sigorta süreçlerinin daha verimli ve hızlı işlenmesi anlamına gelmektedir.

Tedarik zinciri yönetimi;

Tarafların çok fazla olması, her bir adımının izlenmesi kritik önemde olan tedarik zinciri yönetimi Blockchain ile en fazla fayda sağlayacağı düşünülen bir alan. Malın ilk üretim noktasından son alıcısına kadar şeffaf bir şekilde izlendiği bir Blockchain altyapısı ile herkesin aynı veriye eriştiği, anında haberdar olduğu, hızlı aksiyon aldığı etkin bir tedarik zinciri yönetimi yapılabilir.

Kaynak : http://www.haber7.com/guncel/haber/2506107-blockchain-nedir-blockchain-nerelerde-ve-nasil-kullanilir

Blockchain(blok zinciri) teknolojisi yeni internet midir?

Blok zinciri inkar edilemez derecede ustaca bir icattır – takma adı Satoshi Nakamoto olarak bilinen bir kişinin veya bir grubun buluşu. Fakat o zamandan beri, daha büyük bir şeye dönüştü ve her insanın cevabını merak ettiği asıl soru şuydu: Blockchain(Blok Zinciri) Nedir?

Dijital bilgilerin dağıtılmasına izin verilmekle birlikte, blok zinciri teknolojisi yeni bir internet türünün omurgasını yarattı. Başlangıçta dijital para birimi olan Bitcoin için tasarlanmış olsada teknoloji topluluğu artık bu teknoloji için başka potansiyel kullanım alanları da buluyor.

Bitcoin’e “dijital altın” denmesinin iyi bir nedeni vardır. Günümüzde para biriminin toplam değeri 240 milyar ABD Doları’na yakın. Blockchaini kullanabilmek için, İnternet ya da arabanız gibi, nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmez.

Bununla birlikte, bu yeni teknoloji ile ilgili temel bilgiye sahip olmak, neden devrim niteliğinde bir teknoloji olarak kabul edildiğini anlamanızı sağlar. Bu nedenle, Blockchain nedir rehberinden hoşlanacağınızı umuyoruz.

 

Blockchain(Blok zinciri) Teknolojisi Nedir?

“Blockchain, yalnızca finansal işlemleri değil, hemen hemen her şeyin değerini kaydedecek şekilde programlanabilen ekonomik işlemlerin bozulmaz bir sayısal defteridir.”

Don & Alex Tapscott

 

Dağıtılmış Bir Veritabanı

Bir bilgisayar ağı üzerinden binlerce defa kopyalanan bir elektronik tabloyu hayal edin. Ardından, bu ağın bu e-tabloyu düzenli olarak güncelleyecek şekilde tasarlandığını düşünün ve blok zincirinin temel anlayışına sahipsiniz.

Bir blockchainde tutulan bilgiler ortak ve sürekli olarak mutabık kılınan bir veritabanı gibi bulunur. Blockchain veritabanı herhangi bir yerde depolanmaz, yani tuttuğu kayıtlar genel olarak kamuya açıktır ve kolayca doğrulanabilir.

Tek bir merkezde tutulmadığı için hackerlar tarafından müdahale edilmesi mümkün değildir. Aynı anda milyonlarca bilgisayarda barındırılan verilere internetteki herkes erişebilir.

Google elektronik tablo analojisine daha da derinlemesine geçmek için, bu parçayı bir blockchain uzmanından okumanızı istiyorum.

Blockchain ve Google Dokümanlar

“Belgeleri işbirliği ile paylaşmanın geleneksel yolu, bir Microsoft Word belgesini başka bir alıcıya göndermek ve ondan düzeltmeler yapmalarını istemektir. Bu senaryonun problemi, görebilmeniz ya da belgede değişiklik yapabilmeniz için bir iade kopyası alıncaya kadar beklemeniz gerektiğidir, çünkü diğer kişi onunla işini bitirene kadar siz dışarıda kalmış durumdasınızdır.

Günümüzde veritabanları bu şekilde işliyor. İki kişi aynı anda aynı kaydı karıştıramaz. Bankalar para bakiyelerini ve transferlerini böyle sürdürürler; aktarım yaparken kısa süre içinde erişimi engeller (veya bakiyeyi azaltırlar), diğer tarafı günceller, ardından erişimi tekrar açarlar (veya bakiyeyi tekrar güncellerler). Google Dokümanlar (veya Google E-Tablolar) ile her iki taraf da aynı anda aynı dokümana erişebilir ve dokümanın tek sürümü her ikisine de görünür olur.

Bu, paylaşılan bir hesap defteri gibi olsada, aslında paylaşılan bir belgedir. Dağıtık kısım, paylaşımda birden fazla kişi olduğunda işin içine girer.

 

Bu şekilde kullanılması gereken yasal belgelerin sayısını düşünün. Bütün bu belgeler bir ileri bir geri yollanmak, versiyonları kaybetmek ve senkronize olmamak yerine neden paylaşımlı olarak kullanılmıyor?

Bu tür bir iş akışı için pek çok yasal sözleşme türü ideal olacaktır. Bu dosyaları paylaşmak için bir blockchaine ihtiyacınız yok, ama paylaşımlı doküman analojisi güçlü bir benzetmedir.”

William Mougayar

Blockchain Dayanıklılığı ve Sağlamlığı

Blockchain teknolojisi, dahili sağlamlığıyla internete benzer. Bilgi içeren blokları bütün ağ üzerinde aynı şekilde tuttuğundan blockchain:

  1. Tek bir varlık tarafından kontrol edilemez.
  2. Tek bir zayıf noktası yoktur.

Bitcoin 2008 yılında icat edildi. O zamandan beri Bitcoin blok zinciri önemli bir aksama olmadan çalıştı. (Bugüne kadar, Bitcoin ile ilgili herhangi bir sorun, bilgisayar korsanlığı ya da yanlış yönetime bağlı olmuştur.

Başka bir deyişle, bu sorunlar temel kavramların kusurları değil, kötü niyet ve insan hatasından kaynaklanmaktadır.)

İnternetin kendisinin yaklaşık 30 yıldır dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır. Bu, geliştirilmeye devam edildiği için, blockchain teknolojileri için iyi bir referans noktası oluşturmaktadır.

“Görüldüğü gibi devrim niteliğinde olan Blockchain, herkesi en üst düzeyde hesap verebilir kılmak için bir mekanizma. Artık kaçırılmış işlemler, insan ya da makine hataları ya da tarafların izniyle yapılmayan işlemler yok. Blockchain’in yardımcı olduğu en önemli alan, herhangi bir şeyin ötesinde, bir işlemin geçerliliğini yalnızca ana bir kayıtta değil, bağlı bir dağıtılmış kayıt defteri sisteminde kaydederek garanti altına almaktır; bunların hepsi güvenli bir doğrulama mekanizması yoluyla birbirine bağlanmaktadır. ”

Ian Khan

 

Şeffaf ve Bozulmaz

Blockchain ağı kendi kendini 10 dakikada bir kontrol eden ortak bir fikir birliğinde yaşar.Kendi kendini denetleyen bir ekosistemi olan ağ, on dakikalık aralıklarla gerçekleşen her bir işlemi birbiriyle karşılaştırarak kontrol eder. Bu işlemlerin her bir grubuna “blok” denir. Bundan iki önemli özellik doğar:

  1. Şeffaflık – Veri bir bütün olarak ağ içine gömülür, tanım gereği herkese açıktır.
  2. Bozulamaz – Blockchaindeki herhangi bir bilginin değiştirilmesi, tüm şebekeyi geçersiz kılmak için muazzam bir bilgi işlem gücü kullanma anlamına gelecektir.

Teorik olarak, bu mümkün olabilir. Uygulamada, bunun olması muhtemel değildir. Örneğin, Bitcoinleri ele geçirmek için sistemin kontrolünü ele almanın, aynı zamanda, değerlerini yok etme etkisi olacaktır.

“Blockchain manipülasyon problemini çözüyor. Batıda bu konuda konuştuğumda, insanlar Google, Facebook veya bankalarına güvendiklerini söylüyor. Ancak dünyanın geri kalanı, Afrika, Hindistan, Doğu Avrupa ya da Rusya, kuruluşlara ve şirketlere okadar fazla güvenmiyor. İnsanların gerçekten zengin olduğu yerler ile alakalı değil. Blockchain’in fırsatları henüz bu seviyeye ulaşmamış olan ülkelerde en yüksek seviyededir. ”

Vitalik Buterin

 
 

Nodelardan Oluşan Bir Ağ

Hesaplama “Nodeları” adı verilen bir ağ, blockchaini oluşturur.

 

Node: (işlem doğrulama ve aktarma görevini yerine getiren bir istemci kullanarak blockchain ağına bağlı bilgisayar) blockchain ağına katıldığında otomatik olarak indirilen bir blockchain kopyasını alır.

Birlikte güçlü bir ikinci seviye ağ oluştururlar; bu internetin çalışma şekilinden tamamen farklı bir vizyondur.

Her node, blockchainin “yönetici”sidir ve şebekeye gönüllü olarak katılır (bu anlamda ağ merkezsizleştirilmiştir). Bununla birlikte, her birinin ağa katılım için bir teşviği vardır: Bitcoin kazanma şansı.

Nodeların Bitcoin “madencisi” olduğu söylenir, ancak bu terim tam olarak doğru değildir. Aslında, her biri hesaplama bulmacalarını çözerek Bitcoin kazanmak için yarışıyor.

Bitcoin, başlangıçta tasavvur edildiği gibi, blockchain ‘in varlığıydı. Artık, teknolojinin birçok potansiyel uygulamasından yalnızca birincisi olarak biliniyor.

Halihazırda mevcut olan 1500 Bitcoin benzeri kripto para bulunmaktadır. Aynı zamanda, orijinal blockchain kavramının diğer potansiyel uyarlamaları halen aktif veya gelişmektedir.

“Bitcoin ve faks makinesinin sahip olduğu karakter aynıdır. Tek bir faks makinesi kapı önüdür. Herkesin faks makinesinin bulunduğu dünya son derece değerlidir. ”

Larry Summers

 

Merkezsizleştirme Fikri

Tasarım gereği, blockchain merkezi olmayan bir teknolojidir.

Üzerinde olan herhangi bir şey, ağın bütününde olan bir fonksiyondur. Bundan önemli bazı sonuçlar doğar. İşlemleri doğrulamak için yeni bir yol yaratarak geleneksel ticaretin unsurları gereksiz hale gelebilir.

Örneğin, borsa ticareti, blockchain ‘de hemen hemen eş zamanlı hale gelir – ya da bir tapu kayıt defteri gibi, kayıt tutma türleri tamamen halka açık olabilir. Ve merkezsizleştirme zaten bir gerçek.

Küresel bir bilgisayar ağı, Bitcoin işlemlerini kaydeden veritabanını birlikte yönetmek için blockchain teknolojisini kullanıyor. Bitcoin, merkezi bir otoriteyle değil ağıyla yönetilmektedir. Merkezsizleştirme , ağın kullanıcılardan kullanıcılara (peer to peer) çalıştığı anlamına gelir.

“Bence merkezi olmayan ağlar, teknolojide bir sonraki büyük dalga olacak.”

Melanie Swan

Blockchaini Kim Kullanacak?

Web altyapısı olarak, hayatınızda yararlı olabilmesi için blockchainin nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmez.

Şu anda, finans, teknoloji için en güçlü kullanım örneklerini sunmaktadır. Mesela, uluslararası havaleler.

Blockchain bu tür işlemler için komisyoncuyu ortadan kaldırır. Kişisel bilgisayar kullanımı, “masaüstü” şeklini alan Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (GUI) sayesinde genel halk tarafından erişilebilir hale geldi.

Benzer şekilde, blockchain için tasarlanan en yaygın GUI, insanların Bitcoin ile şeyler satın almak ve diğer kripto para birimleri ile birlikte saklamak için kullandığı “cüzdan” uygulamaları olarak adlandırılmaktadır.

Çevrimiçi işlemler, kimlik doğrulama süreçleriyle yakından ilişkilidir. Cüzdan uygulamalarının önümüzdeki yıllarda diğer kimlik yönetimi türlerini içerecek şekilde dönüşeceğini düşünmek kolaydır.

“Çevrimiçi kimlik ve itibar merkezsizleşecek. Bize ait olan verilere biz sahip olacağız. ”

William Mougayar

Blockchain ve Geliştirilmiş Güvenlik

Blockchain, ağ üzerinde veri depolayarak merkezi olarak tutulmakta olan verilerin getirdiği riskleri ortadan kaldırır.

Ağında, bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği merkezi bir güvenlik açığı bulunmamaktadır. Bugünün internetinde herkesin bildiği güvenlik sorunları vardır. Hepimiz kimlik ve varlıklarımızı çevrimiçi korumak için “kullanıcı adı / şifre” sistemine güveniyoruz.

Blockchain güvenlik yöntemleri şifreleme teknolojileri kullanmaktadır.

Bunun temelinde genel ve özel “anahtarlar” vardır. Bir “genel anahtar” (rasgele üretilen uzun bir sayı dizisi), blockchain üzerinde bulunan kullanıcıların adresidir.

Ağ üzerinden gönderilen bitcoinler bu adrese ait olarak kaydedilir. “Özel anahtar”, sahibine Bitcoin’e veya diğer dijital varlıklara erişim izni veren bir şifre gibidir.

Verilerinizi blockchainde saklarsanız bozulmazlar. Bu doğrudur, ancak dijital varlıklarınızı korumak için özel anahtarınızı yazdırmanız gerekmektedir ve buna kağıt cüzdan denir.

 

 

 

İkinci Seviye Ağ

Blockchain teknolojisi ile web yeni bir işlev katmanı kazanıyor.

Kullanıcılar, birbirleriyle doğrudan işlem yapabilirler – 2016’daki Bitcoin işlemleri, günde 200.000 ABD doları üzerinde. Goldman Sachs, blockchain teknolojisinin, özellikle takas ve yerleşimleri optimize etmek için büyük potansiyele sahip olduğuna ve yılda 60 milyar dolara varan küresel tasarruflara sahip olabileceğine inanıyor.

Blockchain, İnternet 3.0 mı?

Blockchain internet kullanıcılarına değer yaratma imkanı verir ve dijital bilgi doğrulamasını yapar. Yeni ticari uygulamalar ne gibi sonuçlar doğuracak?

Akıllı sözleşmeler

Dağıtılmış defterler, belirtilen koşullar karşılandığında uygulanacak basit sözleşmelerin kodlamasını mümkün kılar. Ethereum, bu olasılığı gerçekleştirmek için özel olarak inşa edilmiş bir açık kaynak kodlu blockchain projesidir.

Ethereum, başlangıç aşamasında, gerçekten de dünya çapında değişen bir ölçekte blockchainin kullanışlılığını arttıracak bir potansiyele sahiptir.

Teknolojinin mevcut geliştirme düzeyinde akıllı sözleşmeler basit işlevleri yerine getirmek üzere programlanabilir. Örneğin, bir finansal enstrüman, blokchain teknolojisi ve Bitcoin’in ödemenin otomatikleştirilmesini sağlayan bazı kritere uyduğunda türev olarak ödenebilir.

Paylaşım Ekonomisi

Uber ve AirBnB gibi şirketlerin gelişmesiyle paylaşım ekonomisi başarısını kanıtlamıştır. Bununla birlikte şu anda, bir gezinti paylaşım servisine çağrı yapmak isteyen kullanıcılar Uber gibi bir aracıya güvenmek zorundadırlar.

Kullanıcılar arası ödemeleri etkinleştiren blockchain, taraflar arasında doğrudan etkileşime giden kapıyı açar – gerçekten merkezi olmayan bir paylaşım ekonomisi ortaya çıkar.

Kitlesel Fonlama

Kickstarter ve Gofundme gibi kitlesel fonlama girişimleri kullanıcılar arası  paylaşımlı ekonomi için büyük adımlar atıyor. Bu sitelerin popülerliği, insanların ürün geliştirmede doğrudan bir söz sahibi olmak istediğini kanıtlar niteliktedir.

Blockchain, potansiyel olarak bu girişimleri bir adım daha ileri taşıyor.

Yönetim

Sonuçları tamamen şeffaf ve halka açık hale getirmek suretiyle, dağıtılmış veritabanı teknolojisi seçimlere veya başka türlü anketlere tam şeffaflık getirebilir. Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler, işlemi otomatik hale getirmeye yardımcı olur.

Tedarik zinciri denetimi

Tüketiciler gün geçtikçe firmaların sattıkları ürünler hakkında söyledikleri etik ilkelerinin doğruluğunu öğrenmek istiyor. Dağıtılmış defterler, satın aldığımız ürünlerin arka planlarında neler olduğunu onaylamanın kolay bir yolunu sunar. Şeffaflık, blockchain tabanlı zaman ve yer damgasıyla birlikte gelir.

Dosya Saklama

İnternetteki dosya saklama alanını merkezsizleştirmek net faydalar getiriyor. Verileri ağ boyunca dağıtmak, dosyaların saldırıya uğramasına veya kaybolmasına karşı korur.

Fikri Mülkiyetin Korunması

Bilindiği gibi, sayısal bilgi sonsuz kez kopyalanabilir – internet sayesinde yaygın şekilde dağıtılabilir. Bu, internet kullanıcılarına global olarak bir altın madeni gibi bir imkan sağladı.  Bununla birlikte, telif hakkı sahipleri fikri mülkiyetleri üzerinde kontrolü kaybettiklerinden ve sonuç olarak maddi olarak kayba uğradıklarından dolayı o kadar şanslı olamamışlardır.

Akıllı sözleşmeler, telif haklarını koruyabilir ve eserlerin çevrimiçi satışını otomatikleştirerek dosya kopyalama ve yeniden dağıtım riskini ortadan kaldırır.

Nesnelerin İnterneti (IOT)

IoT nedir? Elektronik cihazların belli tiplerinin ağ kontrollü yönetimi – örneğin, bir depolama tesisindeki hava sıcaklığının izlenmesi. Akıllı sözleşmeler, uzaktaki sistem yönetiminin otomasyonunu mümkün kılar.

Yazılım, sensörler ve ağın bir bileşimi, nesneler ve mekanizmalar arasında veri alışverişini kolaylaştırır. Sonuç, sistem verimliliğini artırır ve maliyet izlemeyi geliştirir.

İmalat, teknoloji ve telekomünikasyon alanındaki en büyük oyuncuların hepsi IOT hakimiyeti için ellerinden geleni yapıyor. Samsung, IBM ve AT & T ’yi düşünün. Mevcut operatörler tarafından kontrol edilen mevcut altyapının doğal bir uzantısı olan IOT uygulamaları, mekanik parçaların tahmini bakımından, veri analizine ve kitlesel ölçekli otomatik sistem yönetimine kadar her alana yönelecektir.

Komşu Mikrogridleri

Blok zinciri teknolojisi, komşu mikrogridleri tarafından üretilen yenilenebilir enerjinin alım satımına olanak tanır. Güneş panelleri fazladan enerji ürettiğinde, Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler tarafından otomatik olarak yeniden dağıtılır.

IOT gerçek haline geldiğinde benzer akıllı sözleşme otomasyon uygulamaları birçok başka alanda uygulamaya sokulacak.

Kimlik Yönetimi

İnternet üzerinde daha iyi kimlik yönetimine kesin bir ihtiyaç var. Kimliğinizi doğrulama özelliği, çevrimiçi gerçekleşen finansal işlemlerin anahtar noktasıdır. Bununla birlikte, web ticaretiyle birlikte gelen güvenlik riskleri için telafiler tam anlamıyla mükemmel değildir.

Dağıtılmış defterler, kişisel belgelerinizi sayısallaştırma imkânınızla birlikte, kim olduğunuzu ispatlamak için gelişmiş yöntemler sunar. Güvenli bir kimlik sahibi olmak çevrimiçi etkileşimler için de önemlidir – örneğin paylaşım ekonomisinde. Sonuçta, iyi bir şöhret, çevrimiçi işlemleri gerçekleştirmek için en önemli koşuldur.

Veri Yönetimi

Bugün, kişisel verileri karşılığında insanlar Facebook gibi sosyal medya platformlarını ücretsiz olarak kullanabilirler. Gelecekte kullanıcılar, çevrimiçi etkinliklerinin ürettiği verileri yönetebilecek ve satabilecek. Küçük kesirli miktarlarda kolayca dağıtılabileceği için, Bitcoin ya da buna benzer bir şey muhtemelen bu tür işlemler için kullanılan para birimi olacaktır.

Tapu Sicil Kaydı

Kamuya açık erişilebilir defterler gibi blockchain her türlü kayıt tutma işlemini daha verimli hale getirebilir. Tapu sicil kayıtları bunlara bir örnektir. Dolandırıcılığa karşı hassastırlar, ayrıca masraflı ve idari açıdan fazla emek isterler.

Hisse Senedi Ticareti

Hisse anlaşmasında ek verimlilik potansiyeli, hisse senedi ticaretinde blockchain kullanım için güçlü bir örnek oluşturmaktadır. Taraflar arası gerçekleştirildiğinde, alım satım teyitleri neredeyse anlık hale gelir.

Bu sistem potansiyel olarak, aracıları(takas odası, denetçiler ve saklama memurları gibi) süreçten çıkarıyor demektir.

Kaynak : http://coinpedi.com/nedir/blockchain-teknolojisi-nedir/